Offerte aanvraag
De Mees Ventilatie

WTW - WARMTE TERUGWIN

WAT IS GEBALANCEERDE VENTILATIE MET WARMTETERUGWINNING?

Door ventileren wordt de binnenlucht continu ververst. De vuile en vochtige lucht uit keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd. Dezelfde hoeveelheid schone, voorverwarmde lucht wordt gefilterd en vervolgens toegevoerd in slaapkamers en woonkamer. De hoeveelheid lucht die wordt afgevoerd is dus gelijk aan de hoeveelheid die binnen komt. Er is met andere woorden sprake van gebalanceerde ventilatie. Door het principe van warmteterugwinning (WTW) zorgt gebalanceerde ventilatie ervoor dat de aanwezige warmte in vervuilde lucht, die uit de woning wordt afgevoerd, wordt gebruikt om de frisse, schone buitenlucht die wordt binnengehaald te verwarmen. De WTW-unit zorgt ervoor dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de verse, koudere buitenlucht. Zo blijft 95% van de warmte behouden. Dat betekent, tochtvrij en ongemerkt ventileren voor slechts 10% van de traditionele ventilatiekosten.

HOE VENTILEERT U VERSTANDIG?

Verstandig ventileren betekent in de eerste plaats altijd ventileren. Daarnaast betekent het de juiste hoeveelheid ventileren: niet te weinig, maar ook niet teveel. Te weinig ventileren zorgt voor een vermindering van de kwaliteit van de binnenlucht, wat niet goed is voor uw gezondheid. Te veel ventileren voelt u in uw portemonnee. Hoeveel u precies moet ventileren is onder meer afhankelijk van uw aanwezigheid en van uw activiteit. Tijdens het douchen of koken zult u toch echt extra moeten ventileren. De WTW-unit heeft daarom drie ventilatiestanden:
1. Afwezigheidsstand
2. Aanwezigheidsstand
3. Koken/douchestand

MAG ER EEN RAAM OPEN?

Als u een gebalanceerde ventilatiesysteem heeft kunt u gerust een raam openzetten. Maar voor een goed geventileerde woning is het niet nodig. Als het in de zomer binnen warm wordt, kan het wél aangenaam zijn om extra te ventileren. Als u in het stookseizoen de ramen openzet wanneer het buiten veel kouder is dan de gewenste binnentemperatuur, kost dat natuurlijk extra energie. De koude buitenlucht moet dan immers worden opgewarmd zonder dat gebruik kan worden gemaakt van WTW.

SCHOONMAKEN EN VERVANGEN VAN FILTERS

Uw WTW-unit dient een keer per jaar te worden onderhouden en nagekeken. De filters moeten regelmatig worden schoongemaakt en bij voorkeur twee keer per jaar worden vervangen. Wij raden u aan voor onderhoud van het ventilatiesysteem een onderhoudscontract af te sluiten.

Maak een offerte

Gegevens

De Mees Ventilatie is gespecialiseerd in het onderhoud en verbeteren
van mechanische ventilatie systemen.

Wil je ons volgen?

De Meesventilatie 2022 | Ontwikkeld door Raion design
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram